Samigra Logo

İyi bir yaşam tarzı benimsemek vücudu dışarıdan gelen saldırılara karşı daha güçlü hale getirir. Düzenli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve iyi uyku, bağışıklığın en güçlü silahlarıdır. İyi çalışan bağışıklık sistemi, hastalıkla daha kolay mücadele etme ve iyileşme gücü sağlar. Yediklerimizle bağışıklık sistemimiz arasında oldukça güçlü bir bağlantı vardır. Sağlıklı yiyeceklerin içinde birçok farklı besin türü bulunur. Bunlardan biri de şüphesiz ki herkesin seveceği ve kolay erişilebilir olan vitamin deposu meyvelerdir. Günde en az 2 porsiyon (200 g) taze meyve tüketilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren yaz meyvelerini öğrenin ve beslenme rutininize eklemeyi ihmal etmeyin.

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Korunur ve Desteklenir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Karpuz

Vitamin açısından zengin bir diyet sizi hastalıklardan korur ve daha enerjik hissetmenizi sağlar. Tam bir yaz meyvesi olan karpuz, tek başına bir öğün bile olabilir. C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca A vitamini ve likopen içerir. Ferahlatıcı ve lezzetli bir meyve olan karpuz, bol su içeriği sayesinde günlük olarak almanız gereken sıvı miktarına katkıda bulunur. Güçlü bir bağışıklık sisteminin yanı sıra sindirim, cilt ve saç için de oldukça faydalı bileşenlere sahiptir. Karpuzu meyve olarak yiyebilir ya da smoothie ve limonata gibi içecekler hazırlayarak tüketebilirsiniz.

Kavun

Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen kavun, tıpkı karpuz gibi %90 su içeriğine sahiptir. Vücudun nemli kalmasını sağlar. İyi bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yaz boyu sıklıkla tüketilmesi önerilir.

Üzüm

Bağışıklık fonksiyonunu desteklemenin en iyi yollarından biri beslenme listenizdeki meyve sebze miktarını arttırmaktır. Yaz meyvelerinden biri olan üzüm birçok farklı türüyle, iyi bir bağışıklığın destekleyicilerinden sayılabilir. Üzüm, çeşidine göre değişiklik gösterse de ortalama %80 su içeriğine sahip mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. C ve K vitamini başta olmak üzere birçok önemli vitamin ve mineral içerir. Bağışıklığın yanı sıra kalp sağlığı, sindirim sistemi, göz, cilt ve sinir sistemi sağlığı için ideal gıdalardan biridir.

Çilek

Baharın gelişi ile birlikte tezgâhlardaki yerini alan çilek, kış yorgunluğunu atmak ve tazelenmek için oldukça lezzetli bir meyvedir. C vitamini içeriği ile bağışıklık güçlendirici etkilere sahip olup vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur. Tüm kırmızı meyvelerde olduğu gibi güçlü antioksidan kaynağı bir içeriğe sahiptir. Lif bakımından zengin olan çilek, bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

Kivi

Çoğu kişinin kendini biraz halsiz hissettiğinde ilk aradığı meyvelerden biri kividir. Kivi oldukça yüksek C vitamini kaynağıdır. Günde tek bir kivi yemek sağlıklı bir bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyulan C vitamininin önemli bir kısmını karşılar. Kiviyi tek başına yiyebileceğiniz gibi, taze sıkılmış meyve suyu veya smoothie içinde de tüketebilirsiniz.

 

Kiraz

Yaz denince akla gelen ilk meyvelerden biri olan kirazın bağışıklık sistemine yararlarını öğrenince daha çok seveceğinizden eminiz. Lezzetli olmasının yanı sıra sağlık yararı sunan vitamin ve mineralleri içerir. Bir porsiyon kiraz, günlük C vitamini ihtiyacının %18’ini karşılar. Ayrıca A vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve çinko içerir. Sadece yaz aylarında yenilebilen bu meyveyi bolca tüketmeyi ihmal etmeyin.

Şeftali

Yaza özgü tatlardan biri olan şeftali, bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyulan vitamin kaynaklarına sahiptir. Bir adet olgun şeftali, C vitamini ihtiyacının %13,2’sini karşılar. Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. A, E ve K vitamini bakımından da zengindir. Potasyum, magnezyum ve bakır mineralleri içerir. Ayrıca iyi bir lif kaynağı olduğu için sindirime de yardımcı olur. Şeftali seçerken güzel kokulu, hafif yumuşak olanları tercih edebilirsiniz. Tüylerinden hoşlanmıyorsanız nektarin de yiyebilirsiniz. Her ikisi de benzer sağlık yararlarına sahiptir.

Yaban mersini

Orman meyvelerinin tümü yaz aylarında bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunan meyve türlerindendir. Baharın gelişi ile bollaşan yaban mersini, üzümsü, tatlı ekşi bir tada sahip oldukça lezzetli bir meyvedir. Antioksidan bakımından zengin süper besin listesinde yer alır. Yaban mersini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip antosiyanin adı verilen bir tür flavonoid içerir.

Covid-19’un Halen Devam Ettiği Mevsim Geçişinde Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmanın Yolları konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak:

The best foods for boosting your immune system https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412

https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf

https://www.healthline.com/nutrition/cherries-benefits

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-peaches-health-benefits