Mevsim değişirken soğuk algınlığına yakalanmamanın ipuçlarından biri güçlü bir bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemi mekanizmasının sağlıklı şekilde işleyebilmesi için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Bunu yapmanın temel yolu da vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini dengeli ve yeterli şekilde almaktan geçiyor. Protein, faydalı yağlar, karbonhidrat, vitamin ve mineral alımına özen göstererek bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmak mümkün. Mikro besin maddeleri içinde yer alan vitamin desteği için de mevsiminde sebze ve meyve yemeye, yemekleri buna uygun şekilde yapmaya çalışmakta fayda var. Sizin için hazırladığımız bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek tariflere göz atmayı unutmayın.

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Korunur ve Desteklenir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

1-Zerdeçallı Mercimek Çorbası

Zerdeçal çok eski kullanılanlardan beri tedavi edici olmanın özellikleri ile başta Asya mutfakları gibi mutfakta kullanılanlardır. Hindistan’da uygulanan yöntem olan Avuryedik tıpta da kullanılan besinlerden biridir. Antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleri ile bilinir. Yemeklerinde, tatlılarda ve örgüde kullanılır. Baskın bir tada, renge ve kokuya sahip olup tarifini farklılaştırır. Soğuk havalarla birlikte zerdeçal ve zencefilli, arada da olsa sofralarınıza taşımanızı tavsiye ediyoruz.

Zerdeçallı mercimek çorbası hem lezzet hem de görünüm olarak klasik tarif sıkılanlar için harika bir alternatif sunar.

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı veya sarı mercimek

1’er adet havuç, patates ve soğan

2 diş sarımsak

1 tatlı potu zerdeçal

1 yemek tenceresi

4 su bardağı su (varsa küçük et suyu olabilir)

Tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızıbiber (isteğe Bağlı)

Hazırlan: Mercimekleri ve temizliği suları. Sebzeleri doğurmak güzel yönlendirmek tarafından yönlendirilir. Baharatlar ve zerdeçal hariç tüm malzemeler için uygun atıp üzerine suyu ilave edin. Başlamaya başladı. 5 dakika sonra baharatları da ilave edin ve pişirmeye devam edin. Mercimekler yumuşayıp şiştiğinde tencereyi ocaktan alın ve blenderdan geçirin. Dilerseniz üzerine tereyağlı sos hazırlanabilir.

2-Sebzeli Tavuk Haşlama

Soğuk havalarda hafif hafiften baş gösterdiğinde akla gelen ve şifaya yönelik inandığımız yemeklerden biri haşlamadır. Bu tarifte tavuktan hem de mevsim sebzelerinin şifalarından faydalanabilirsiniz.

Malzemeler: Tavuk haşlamayı tavuğun yetiştirilebilir. gibi ancak kemikli bir bölgede olmanız durumunda hem daha faydalı hem de daha fazla bir yemek yemeyi tüketin.

600-700 gr tavuk ama

2 adet havuç

2 adet patates

1 adet kereviz

1 adet kuru soğan

3 diş sarımsak

Zeytinyağı

Tuz, karabiber

Kereviz sapı, maydanoz (isteğe bağlı)

Su

Hazırlanış:   Tavukları ve sebzeleri süzün. Soğanları ve sarımsağı yemeklik doğrayın. Patates, havuç ve kerevizi iri küpler halinde doğrayın. İlk olarak soğanı, zeytinyağında kısa bir süre kavurun. sonradan tavukları atıp kavurun. Sebzeleri kavurmaya devam edin. 5 dakika sonra ve hazırlıklarını ilave edip pişmeye bırakabilirsiniz. Pişme programlamak kerevizden sonra yetiştirilmeden tatlandırabilirsiniz.

3-Meyveli Semizotu Salatası

Klasik salatalardan çok harika bir tarif sıkılanlar. Hem meyvelerin hem de semizotunun şifasından faydalanabileceğiniz bu salatayı öğle ve akşam yemeklerinde belki de tek başına bir öğün olarak tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

1 bağ semizotu

1 adet yeşil elma

1 adet salatalık

1 adet portakal

4-5 adet çeri domates

Çilek, kayısı, üzüm gibi meyveler

Yarım çay bardağı

2 yemek kaşığı elma sirkesi, balsamik sirke ya da nar ekşisi

Hazırlanışı: Semizotunun kabanın yakın kısımlarını kesip atın ya da yapraklarını tek tek. Geniş bir kaba alıp bol su ile birkaç kez yıkayın. ardından su ve yarım çay bardağı sirkesi 15 dakika ayarlama ve şekillendirme. Kumundan tamamen bir olduğuna emin olmak içinda, varsa mutfağında kurutun. Dörtlü süzülmelerini bekleyin.

Semizotunu salata kâsesine alın. Doğranması gereken; elma, portakal, çilek, domates, salatalık gibi malzemeler doğrayın. Salatalığı doğrama yarı yarıya motorlu araçlarını çaydanlık sizden alırsanız salatanın sulanmasını önden. Dilediğiniz tüm meyveleri ekledikten sonra yemek ve nar ekşisi ile tatlandırın.

4- Beyaz Lahana Salatası

Lahana iyi bir C vitaminleri olup küçük bir bitkidir. Ayrıca bol lifleri rahatlatır. Beyaz, yeşil ve mor lahanalar sağlar. Hangisini seviyorsan bu kış sofralarında hiç yapmadın.

Malzemeler:

500 gr beyaz lahana

2 adet havuç

1 kâse yoğurt

Yarım çay bardağı sirkesi

3 yemek potu mayonez

1 yemek kaşığı şeker

Tuz

Hazırlanışı: Lahanayı yıkayıp kurulayın. İnce ince kıyın. Lahana, ve şekeri bir kâseye alıp götürzle ovarak sirkeyi yumuşatın. rendelenmiş, yoğurt, mayonez ve ilave ilave üzerine ekleyin. isteğe göre 1 diş sarımsak da ekleyin. Üzerini kıyılmışla süsleyip servis yapın.

Mevsim Değişikliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.medicalpark.com.tr/zerdecal/hg-2276

https://migrostv.migros.com.tr/neler-oluyor/yemek/tavuk-haslama

https://www.chezmaman.com.tr/meyveli-semizotu-salatasi.html

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage#TOC_TITLE_HDR_2

https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/salata-ve-meze-tarifleri/salata-tarifleri/beyaz-lahana-salatasi

Bir Yanıt