Samigra Logo

Sık aralıklarla beslenme alışkanlığı olanlar ana öğünlerin yanında mutlaka ara öğün ihtiyacı duyarlar. Eğer gün içinde karnınız acıkıyorsa ve eliniz kurabiye, çikolata, cips gibi atıştırmalık yiyeceklere gidiyorsa bu alışkanlığı daha sağlıklı bir hale dönüştürebilirsiniz. Ana öğünlerde ne kadar dengeli beslendiğinizi düşünseniz de abur cubur yemek sağlığınızı tehdit eder. Kötü beslenme alışkanlıkları, obezite, kalp sorunları, mide ve bağırsak problemleri, tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların riskini artırır. Gün içinde acıktığınızda ya da canınız bir şeyler yemek istediğinde size vereceğimiz sağlıklı atıştırmalık tariflerini yapmayı deneyebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yaz Meyveleri   konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ev Yapımı Granola

Sabah kahvaltısında ya da ara öğünlerde gronala tüketin. Gronalayı hazır alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler: Yulaf ezmesi, iri parçalar halinde doğranmış çeşitli kuru meyve ve çiğ kuruyemişler, bal, meyve püresi, pekmez, isteğe göre tarçın ve Hindistan cevizi rendesi.

Tüm malzemeleri geniş bir kapta iyice karıştırın. Fırını 170 dereceye ayarlayın. Karışımı yağlı kâğıt serilmiş tepsiye eşit şekilde yayın. Tepsiyi fırına atıp 7-8 dakika pişirin. Ardından tepsiyi çıkarıp her yerinin eşit pişmesi için tekrar karıştırın ve 7-8 dakika daha pişirip fırından çıkarın. Soğuyan granolayı kavanoza alıp dilediğiniz zaman yiyebilirsiniz.

 

Ev Yapımı Fıstık Ezmesi

Hazır olarak satın aldığınız fıstık ezmesi yerine evde hazırlamaya ne dersiniz. Besleyici ve lezzetli bir atıştırmalık alternatifi olarak katkısız ve şekersiz fıstık ezmesi tarifi için malzemeler; 200 gr. kavrulmuş yer fıstığı, 1 yemek kaşığı fındık yağı ya da sıvıyağ, isteğe göre bal ya da pekmez ve bir tutam tuz.

Fıstık ezmesini kolayca hazırlayabilmek için kavrulmuş fıstık kullanın. Çiğ fıstıkları tavaya alıp 5-6 dakika kavurun. Böylece fıstığın yağı çok daha kolay çıkacaktır. Tüm malzemeleri rondoya atıp homojen bir kıvam alana kadar çekin. Püre haline gelmiş olan fıstık ezmesini bir kavanoza aktarıp 1 hafta boyunca tüketebilirsiniz.

 

Hurmalı ve İncirli Toplar

Sağlıklı bir içeriğe sahip olan hurmalı toplar aynı zamanda oldukça doyurucudur. Kısa sürede hazırlayabileceğiniz atıştırmalıkları, gün içinde tatlı ihtiyacı duyduğunuz anlarda güvenle tüketebilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler: 6-7 adet hurma, 3-4 adet kuru incir, 1 yemek kaşığı fındık ya da badem, 1 tatlı kaşığı kakao, arzuya göre Hindistan cevizi rendesi

Hurma ve incirleri 10 dakika boyunca sıcak suda bekletin. Yumuşadıktan sonra diğer malzemelerle birlikte rondoya alın ve homojen bir kıvam elde edene kadar doğrayın. Ardından karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Dilerseniz Hindistan cevizine bulayabilirsiniz.

Baton Sale

Paketli kraker ve bisküvi gibi abur cuburlardan kurtulmak için baton sale pişirin. Uzun süre muhafaza edebileceğiniz bu tuzlu çubuklar hem çok daha lezzetli hem de daha sağlıklı. Baton sale yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; 3 su bardağı un, 1 adet yumurta, yarım su bardağı su, 150 gram eritilmiş tereyağı, tuz, 1 adet yumurta sarısı(üzeri için), çörekotu.

Un, yumurta, su, tereyağı ve tuzu karıştırıp hamur haline getirin. Hamuru örterek 15 dakika dinlendirin. Hamuru elinizle ikiye ayırın. Her bir parçayı dikdörtgen olacak şekilde açın. Dikdörtgen hamurdan ince şeritler kesin. Elinizle yuvarlayıp yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Tuzlu çubukları dilerseniz labne peyniri, fesleğen, kırmızı toz biber gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.

 

Nohut Cipsi

Sağlıklı atıştırmalıklar içinde en çok seveceğiniz tariflerden biri baharatlı nohut cipsi. İhtiyacınız olan malzemeler; 1 su bardağı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, kırmızıbiber, kimyon, karabiber, sarımsak tozu ve tuz.

Nohutların kabuklarını soymak için iki temiz bez ya da kâğıt havlu arasına alıp ileri geri sürtün. Kabuklar kolayca çıkacaktır. Ardından diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Soslu nohutları tepsiye yayın ve 200 derecede 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz.

5 Saniye Kuralı Doğru mu? konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://mutfaksirlari.com/granola-ev-yapimi-granola.html

https://yemek.com/tarif/sekersiz-hurmali-fit-toplar/

https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/sebze-yemekleri/firin-yemekleri/baharatli-nohut-cips

https://www.ardaninmutfagi.com/yemek-tarifleri/hamurlular/baton-sale

https://www.evdekipastane.com/ev-yapimi-fistik-ezmesi-tarifi/