Samigra Logo

Kara Mürver Nedir? Nerelerde Kullanılır mı?

Mürver, Adoxaceae familyasından gelen, çok saplı küçük bir ağaç yetişebilen odunsu ya da büyük bir çalı otsu bir bitki türüdür. Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzey Amerika nemli ve güneşli topraklar olmak ile kuru topraklar da dahil çok sayıda küçük yetişebilen bir bitkidir. Bilimsel olarak sambucus nigra ismiyle anılır. Mürverin İngilizce adı “elderberry”dir.

Meyve veren müver bitkisi, son kullanım alanları ile yaygınlaşabilen bir türden oluşmaz. Mürver, genel kimliğinden olup familya içinde çok farklı tür yer alır. Dünya genelinde en yaygın kullanılan türü kara müverdir. Sambucus nigra adlı otsu bitki ve küçük ağaçların koyu mor renkli meyveleri de aynı isimle anılır. 6 metrelik ve 6 metre boyunda çalılık şeklindedir. geçerli de halk arasında farklı isimler mevcut. En çok halk dilinde reklamları; yivdin (yabani mürver), patlangıç, terleme bitkisi, şifalı mürverdir.

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Korunur ve Desteklenir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kara mürver nerelerde kullanılır?

Kara mürver, sağlık alanında kullanımı yaygın bir bitkidir. Çok sayıda konu olan gıda olarak yetiştirilmektedir.

Mürverin kullanımı esastır. Eski bir bitkidir. Hipokrat mürverden “doğanın ilaç sandığı” olarak bahsetmiştir.

Kara mürverleri kışlık yen ve yetiştirip yetiştirmek geniş bir bitki için kullanışlı değil, sağlık risk edebilir. Bitkinin oyuncakları, sapları, gıdamış ve çiğ meyveleri, tuvalet malzemeleri. Bilinçsiz kullanım, dini sağlık riskleri barındırabilir. Bu basit ticariden yararlanılamaz, kullanımdan kaldırılamaz.

Kara mürver, bazı Avrupa ve Amerika’da tatlı, jöle, şurup ve şaraplarda kullanılır. Mürver, beslenme ve tatlı sağlık yararları ile bilinir. Bu küçük mor meyveler, yağ asitleri, organik asitler, vitaminler (A, B6 ve C), mineral bakımından zengindir ve yüksek lifler.

Covid-19’un Halen Devam Ettiği Mevsim Geçişinde Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmanın Yolları konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak:

Sambucus nigra https://plants.ces.ncsu.edu/plants/sambucus-nigra/

https://www.nccih.nih.gov/health/elderberry

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry

https://www.britannica.com/plant/Dipsacales#ref198311

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7961730/

Bir Yanıt