Bilimin henüz tarımda yer bulmadığı geçmiş zamanlarda, topraktan gelen tüm gıdalar, sadece doğanın onları bize sunduğu vakitlerde tüketilirdi. En iyi şekilde olgunlaştığında yenilen meyve ve sebzeler, doğal olarak bugün yediklerimizin birçoğundan daha lezzetliydi. Lezzet farklılığının diğer sebepleri de ilaç kullanımının ve tohum endüstrisinin bugüne kıyasla çok daha farklı bir yere sahip olmasıydı. Bugüne baktığımızda neredeyse dilediğimiz her an dilediğimiz meyve ve sebzeyi yiyecek imkânlara sahibiz. Peki, bunca teknolojik gelişmenin ve olanağın arasında neden mevsimsel beslenmeye çalışıyoruz. Mevsimsel beslenme neden önemli ve ipuçları neler, bunlara değineceğiz.

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Korunur ve Desteklenir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

mevsimsel-beslenmenin-ipuclariMevsimsel Beslenme Nedir?

En basit şekilde tanımlamak gerekirse mevsimsel beslenme, doğanın kendi akışında, yaşanılan coğrafyada yetişip olgunlaşan mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek olarak ifade edilebilir.

Herhangi bir meyve ya da sebze, bulunduğumuz coğrafyanın uzağında, o bölgenin mevsiminde yetişse dahi mevsimsel gıda sınıflandırmasına dâhil edilemez.

Mevsimsel gıda, yerel üreticilerden satın alınan mevsim sebze ve meyvelerini ifade eder.

Neden Mevsimsel Beslenmek Gerekir?

Birçok nedenden dolayı, mümkün olduğunca bölgesel olarak yetiştirilen ve kendi mevsiminde olgunlaşan sebze ve meyveleri tüketmek mantıklıdır. Bu nedenleri okuduğunuzda mevsimsel beslenmek sizin de önceliklerinizden biri haline gelecek.

mevsimsel-beslenme-nedir-önemi-samigraMevsimsel Beslenmenin İpuçları Nelerdir?

Mevsiminde sebze ve meyve tüketimi küçük şehirlerde nispeten daha kolaydır. Ama büyük bir kentte yaşıyorsanız pazarlara erişimin zorluğu, süpermarketlerin yoğunluğu sizi bu niyetinizden uzaklaştırabilir. Belli başlı ipuçlarını uygularsanız diyetinizde mevsim gıdalarının öncelikli olmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer mevsimsel beslenmek istiyorsanız öncelikle hangi ayda hangi gıdaların hasat edildiğini öğrenebileceğiniz kaynaklara ulaşın. Örneğin birçok insan biber ya da patlıcanın tüm yıl yenilebilir olduğunu düşünür. Oysa bunlar yaz sebzesidir.

Bilgi edinmek için interneti kullanın. Hangi ayda ne yenir sorusunun cevabını en iyi alacağınız kaynakların başında bu yola uzun yıllardır emek veren Buğday Derneği gelmektedir. Buğday Derneği’nin sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Dernek, her ayın başında o aya ait sebze ve meyvelerin listesini sosyal medya hesaplarında, güncel olacak şekilde paylaşmaktadır.

Sıra geldi mevsim sebze ve meyvelerini nasıl ve nereden satın alacağınızı öğrenmeye. Mevsim gıdalarının neler olduğunu bildiğiniz sürece, market ve yerel pazarların çoğundan bu ürünleri temin edebilirsiniz. Satın alırken üretici bilgisini sormayı ihmal etmeyin. Unutulmamalıdır ki geldiği yerin mevsiminde hasat edilmiş olsa da farklı bir ülkeden ithal edilmiş bir sebze, mevsimsel gıda sınıfında yer almamaktadır.

Eğer mevsimsel gıdaların tam olarak menşeinden emin olmak ve bir de organik tarım ile üretilmiş olmalarını istiyorsanız semtinizin ekolojik pazarlarını ya da marketlerin organik reyonlarını ziyaret etmelisiniz. Günümüzde online alışveriş yoluyla da yerel üreticilere ulaşmak oldukça kolaylaşmıştır. İnternette yapacağınız kısa bir araştırma sizi gıdaların yerel üreticilerine ulaştırabilir. Ayrıca fiziki ekolojik pazarları belediyenizden öğrenebilir, bulunduğunuz bölgede yok ise kurulmasını talep edebilirsiniz.

Bağışıklık Sisteminde Doğuştan Bağışıklık ve Edinilmiş Bağışıklık Mekanizmaları Nasıl Çalışır? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-seasonal-eating#1

https://www.bugday.org/blog/neden-mevsimsel-beslenmeliyiz-hangi-ayda-hangi-meyve-sebze-yetisir/

https://truesport.org/nutrition/seasonal-eating-guide/

https://www.aysetolga.com/gidalari-mevsiminde-tuketmenin-onemi