Samigra Logo

Okulun başlangıcından başlamakla birlikte stresten başlamaktan tatili sona eriyor. Okula eğitim demek, yeni temellerin heyecanı ve alışılması gereken bir süreç demek. Bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan ihtiyaçlar motivasyon ve tavsiyemiz . Ancak okula başlayacak, bir anda kalabaya olacak olması gibi gelecekle dönüşmek için doğacak olmak için bir sisteme karışma en az ömrüne kadar.

Güçlü bağışıklamalı, genel olarak yetiştirilmeden bir kuruluşya veya küçük büyümelere karşı savunmaya yardımcı olur. Aşağıda, eğitim planlaması için en iyi şekilde desteklenecek şekilde şekillenecek.

Çocuğunuzun Bağışıklığını Desteklemek için 6 İpucu  konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

1-Bağışıklık yetiştirmenin rolü

Çocukların büyüknun eğlenerek ve dinlenerek geçirdikleri yaz tatili sona erdi. Gelecek aile ve çocuk için daha fazla gelecek gelecek indirimde, alışverişinde indirimde olacak alışverişleri de olabilir. Yeni dönemle birlikte öğelerin yeniden düzenlenmesiyle ilgili şeyler. Okul eğitimi ile stres ve kaygı artabileceğinden çok geçişlerden, kurallardan uzaklardan uzak kalmakta fayda var. Tabiki iyi bir uyum için olmak üzere olan besinleri yeterli ve uygun şekilde tamamlanma önceliğiniz olmalıdır.

Bağışıklık sistemini oluşturmak söz konusu olduğunda doğru beslenmenin büyük bir etkisi vardır. Vitaminler, mekanizmanın işleyebilmesi için oldukça önemli bir role sahiptir. Çocuklarınızın ihtiyacı olan vitamin türlerini, yedikleri gıdalardan alıyor olmalarına özen gösterin. Vitamin alımının yanı sıra dengeli şekilde mineral alımına, lif kaynağı olarak tam tahıl, meyve ve sebze tüketimine ve hastalık riskini azaltan sağlıklı yağlar (Omega-3 yağ asidi) alım düzeyine özen göstermelisiniz. Ayrıca, protein alımının en az %50’sinin biyolojik değeri yüksek olan hayvansal kaynaklı proteinlerden sağlanıyor olması önerilmektedir.

2-Yeterince su içtiklerinden emin olun

Birçok sağlık yararı taşıyan su, bağışıklık için de oldukça önemlidir. Su bütün organlarımız için hayati önem taşır. Örneğin susuzluk sonucu cilt bariyeri bozulduğunda cildiniz, bakteri ve virüs gibi patojenlerin vücudunuza girmesi için açık bir kapı haline gelebilir. Su vücut hücrelerinize oksijen taşımaya yardımcı olur, bu da düzgün çalışan sistemlerle sonuçlanır. Ayrıca toksinleri vücuttan uzaklaştırmada da işe yarar. Bu nedenle bol su içmek toksinlerin birikmesini ve bağışıklık sisteminiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Yaz aylarında sıcak hava, terleme, yoğun aktivite sonucu sıvı alma alışkanlığı artar. Okula başlangıç döneminde mevsim değişikliğinin yaşanması ve günlük rutinlerin değişmesi ile sıvı alımı azalabilir. Gün içinde içtiği su miktarını gözlemlemeyi ve alışkanlığını sürdürmesi için onu teşvik etmeyi ihmal etmeyin. Uykudan uyandığında, yemeklerden sonra ve oyun aralarında su içiyor olması önemlidir. Gün içinde su içerek ona örnek olmayı unutmayın.

 

3-Güçlü bağışıklık için temiz hava ve iyi uyku şart

 

Her yaşta olduğu gibi çocuklar için de temiz hava, sağlıklı bir vücut için önemlidir. Yazın çoğunlukla deniz kenarında, sokakta, parkta vakit geçirmiş olan çocukların okul dönemi ile bir anda eve kapanmalarını önlemelisiniz. Boş zamanlarında bol bol açık havada oynaması için fırsatlar yaratmaya çalışın. Hangi mevsimde olursa olsun başta odası olmak üzere tüm evi belirli aralıklarla havalandırın.

Sağlıklı ve kaliteli uyku bağışıklık sisteminin anahtarlarından biridir. Okula dönüşle birlikte çocuğunuzun uyku düzeninde bozulmalar olması son derece normaldir. Genellikle yaz aylarında tanınan özgürlüğün sona ermesi, birçok konuda direnç göstermesine neden olabilir. Maalesef uyku da bunların başında gelir. Uyku, bağışıklık için olduğu kadar çocuğunuzun ruhsal durumu ve akademik başarısı için de oldukça önemlidir. Onu, stres ve kaygı içerisinde bırakmadan aşamalı olarak okul düzenine uyarlayın. Zaten sabahları erken kalmak zorunda olmak, gün içinde yaşadığı yorgunluk kendiliğinden uyku düzeninin oluşmasını sağlayacaktır.

4-Düzenli egzersizin önemi

Okul dönemi, aktivite ve egzersiz açısından tatillere göre çok daha iyidir. Çocukların spor yapması ve hareketli bir rutin oluşturması, bağışıklık mekanizmasının daha iyi çalışmasını sağlar. Bu konuda onları teşvik etmeye çalışın. Eğer spor yapmak için yeterli imkâna sahip değilse boş zamanlarını açık havada oynayarak geçirmesini sağlayın. Egzersizin faydalarından biri de stresi azaltmaktır. Stresi azaltmak da daha keyifli ve başarılı bir okul dönemi anlamı gelir.

5-Aşırı tedbir bağışıklığın gelişmesini olumsuz etkileyebilir

Çocukların bazı mikroplarla karşılaşması bağışıklık geliştirmeleri açısından olumlu bir durum olarak kabul edilir. Çocuğun her hareketinden sonra dezenfektanla peşinde koşmak, parkta, bahçede oynamasını kısıtlamak, onu hastalıklardan geçici olarak korusa da bağışıklığının oluşmasında bir engel olabilir. Kreşe başlayan çocuklar daha önce karşılaşmadığı pek çok mikropla ilk defa karşılaştığı için sık sık hasta olmakta ama bağışıklık sistemleri güçlendikçe hastalık sıklığı azalmaktadır. Tabi bu maruz kalma başta Covid-19 gibi virüs kaynaklı ciddi hastalıklar için geçerli değildir. Çocuklarınızı okul ve öğretmen iş birliği ile virüslere karşı nasıl korunabilecekleri konusunda bilgilendirmeyi unutmayın.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çocukluk çağı aşıları da büyük rol oynar. Çocukları henüz karşılaşmadıkları tehlikeli mikroplara karşı aşılamak, mikroplarla düşük dozlarda karşılaşıp bağışıklık kazanmaları için gereklidir. Çocukluk çağı aşıları, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için asla ihmal edilmemesi gereken uygulamalar olup doktorunuzun yönlendirmesi ışığında hareket etmeniz tavsiye edilir.

Okula Dönecek Olan Çocukların Bağışıklıklarını Arttırmada En İyi İpuçları konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak:

Türkiye Bilimler Akademisi-Bağışıklık Beslenme ve Yaşam Tarzı Raporu http://www.tuba.gov.tr/files/yayinlar/raporlar/T%C3%9CBA%20-%20Ba%C4%9F%C4%B1%C5%9F%C4%B1kl%C4%B1k,%20Beslenme%20ve%20Ya%C5%9Fam%20Tarz%C4%B1%20Raporu.pdf

https://www.culligan.com/blog/why-water-is-essential-for-a-strong-immune-system

https://www.researchgate.net/publication/328381601_EBEVEYNLERIN_COCUKLARININ_SU_VEYA_SIVI_TUKETIMI_KONUSUNDA_BILGI_TUTUM_VE_DAVRANISLARI

Çocuklarda Su Tüketimi https://www.uzdrdunaryaykiran.com/cocuklarda-su-tuketimi/

Mikroplar Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirir mi? https://www.aid.org.tr/mikroplar-bagisiklik-sistemimizi-gucleştirir-mi/

2 yanıt