Samigra Logo

Güçlü bir bağışıklık sistemi için gıdalarımıza dikkat eder, yeni süper besin arayışlarına girer, takviyeler alırız. Ama en çok ihtiyaç duyulan besini almayı yani su içmeyi çoğu zaman unuturuz. Bu durum da özellikle havadaki nem miktarının azaldığı ve yaza kıyasla daha az susadığımız kış aylarında, hastalıklara karşı daha savunmasız olunmasıyla sonuçlanır. Peki, su bağışıklık sistemimiz için neden bu kadar önemlidir? Hidrasyon ve bağışıklık sistemi arasında nasıl bir ilişki var?

Vücudun Çalışmaya Devam Etmesi İçin Sıvıya İhtiyacı Vardır.

Su Neden Bağışıklık Sistemimiz için ÖnemlidirYetersiz enerji ve besin alımı, hareketsiz yaşam, uyku eksikliği, stres veya çevresel koşullar gibi çeşitli faktörler bağışıklık sistemini bozabilir. Besin alımı dendiğinde önce yeterli sıvı alımı akla gelmelidir. Yetişkin bir insanın yaklaşık yüzde 50 ila 65’i, bir bebeğin vücudunun yüzde 70 ila 80’i sudan oluşur. Düzenli bir sıvı kaynağı olmadan, vücudumuz çalışamaz.

Su, vücut hücrelerine oksijen taşır.

Bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışması için hücrelerin ve organların işlevini yerine getirmesi gerekir. Su, kanın oksijenlenmesini, organlara sıvı ve besin taşınmasını sağlar. Kan plazmasının yaklaşık %90’ı sudan oluşur ve bunu desteklemek için su içmek gerekir.

Besinlerin Hücrelere Taşınmasına Yardımcı Olur.

Su, gıdalardan aldığınız vitamin ve minerallerin hücrelere taşınmasını sağlar. Bağışıklık sisteminizi korumak ve güçlü kılmak için ne kadar iyi beslenirseniz beslenin yeteri kadar su içmediğinizde besinlerden beklenen faydayı göremezsiniz.

Lenfatik Sistem.

Lenfatik ya da lenfoid sistem, bağışıklık mekanizmasının bir parçasını oluşturur. Geniş bir lenf ağından, lenfatik damarlardan, lenf düğümlerinden, lenfatik veya lenfoid organlardan ve lenfoid dokulardan oluşur. Kana ve kan yoluyla vücudun hücrelerine su ve besin taşıyan lenfatik sistemin lenf üretimi için suya ihtiyacı vardır. Lenfler, besin maddelerini, hücrelere götürülecek oksijeni, belirli bağışıklık hücrelerini ve lenfositler‎i taşır.

Su, Mukoza Zarlarını Aktif Tutar.

Kış aylarında hem içeride hem dışarıda nemden yoksun bir havaya maruz kalmak kaçınılmazdır. Kışın havadaki nem miktarı azalır. Kapalı mekânlarda ise ısıtıcı kaynakların etkisiyle mevcut hava daha çok kurur. Kuruyan hava hem burun hem de boğazda kuruluğa yol açar. Yaz aylarında sık sık susayarak vücudun nem dengesini kolayca koruyabiliyorken kışın daha az susarız. Oysa düzenli ve yeterli miktarda su içmek, bağışıklık mekanizmasının işleyişinde aktif rolü olan, başta solunum sistemi olmak üzere tüm vücudumuzda bulunan mukoza zarlarının işlevini sürdürmesine yardımcı olur. Nemli mukoza vücudu patojenlere karşı korur ve hücrelere nüfuz etmeden onları vücuttan uzaklaştırır.

Toksinlerin Vücuttan Atılmasına Yardımcı Olur.

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan toksinleri vücuttan atabilmek için yeterli miktarda su içmek gerekir. İdrar ve dışkı yoluyla toksinlerin uzaklaştırılması için belirli aralıklarla sıvı alımına özen gösterilmelidir.

Susuzluk, Enerji Seviyelerini Azaltır.

Yeterli miktarda su içmemek ve uzun süreler susuz kalmak vücudun enerji seviyesini düşürür. Hareketsizliğe, egzersiz eksikliğine, yorgunluğa ve halsizliğe yol açar. Ayrıca yeteri kadar su içmemek beslenme düzenini de olumsuz etkiler. Tüm bunlar, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir.

Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için uygulaması son derece basit olan ve sağlığın en önemli unsurlarından biri olan sıvı alımını ihmal etmeyin. Su içmekte zorlanıyorsanız limonlu su, bitki çayı, hindistan cevizi suyu gibi diğer sıvılarla su alımını destekleyebilirsiniz. Ayrıca alkol ve kafein içtiğiniz günlerde tükettiğiniz su miktarını arttırmaya özen gösterin.

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Korunur ve Desteklenir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize

Kaynaklar:

https://www.nutriadvanced.co.uk/news/why-is-hydration-important-for-your-immune-system/

Kan Plazması ve Serumun Kompozisyonu https://www.mustafaaltinisik.org.uk/89-2-05.pdf

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/bagisiklik-sistemi-nedir-nasil-guclendirilir#cocuklarda-bagisiklik-sistemi-nelerden-etkileniyor

https://www.nutriadvanced.co.uk/news/why-is-hydration-important-for-your-immune-system/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Lenfatik_sistem

https://ssihi.uci.edu/tip/hydration-for-immune-system/